Wat te doen tegen een droge mond

Een droge mond hebben kan erg oncomfortabel zijn. Er zijn een aantal dingen die dit probleem kunnen veroorzaken. Zo kunnen bepaalde medicijnen, infecties, uitdroging of behandelingen hier de oorzaak van zijn. Sommige medicijnen of behandelingen kunnen de speekselklieren zelfs beschadigen, waardoor je een erg droge mond kan krijgen. Een onbehandelde droge mond kan tot verschillende problemen leiden. Zo kun je een slechte adem, schimmelinfecties of een tandvleesontsteking krijgen. Je kunt smaken verschillend ervaren en moeite hebben met slikken. Je kunt uiteraard ook barsten op je lippen en mondhoeken krijgen en je tong kan branderig aanvoelen. Wat de oorzaak van je droge mond ook is, er zijn diverse dingen die je kunt doen tegen een droge mond.  

7 tips om een droge mond tegen te gaan 

 

  1. Poets je tanden na elke maaltijd 

Maak je tandenborstel zacht in een kopje warm water, zodat het zachter is voor je tandvlees. Poets na elke maaltijd en voor het slapengaan.  

 

  1. Kauw kauwgom 

Een droge mond kun je ook tegengaan door op een kauwgom kauwen of op harde snoepjes zuigen. Zorg er wel voor dat de kauwgom of snoep suikervrij is.  

 

  1. Stop met roken 

Naast de negatieve effecten dat roken heeft op je algemene gezondheid, kan roken een droge mond verergeren. Stoppen met roken is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om niet alleen je droge mond te helpen, maar ook je algehele gezondheid. Bovendien heb je zo ook minder kans op gele tanden.  

 

  1. Vermijd alcohol, cafeïne en zure sappen  

Het is misschien lastig om je dagelijkse kopje koffie over te slaan. Maar dit is een veel voorkomende oorzaak van een droge mond. Ook sappen gemaakt van citrusvruchten, zoals sinaasappel en grapefruit hebben een slecht invloed op je mond. Sla het glas wijn of bier in de avond over om een droge mond, maar ook gele tanden tegen te gaan.  

 

  1. Blijf gehydrateerd 

Drink de hele dag door slokjes water. Zorg ervoor dat je  gehydrateerd blijft door dagelijks minstens 2 liter water te drinken. Dit kan misschien een opgave zijn, maar houd daarom altijd een flesje water bij de hand en zorg dat je aan het einde van de dag die 8 glazen water aan kan tikken.  

 

  1. Bevochtig je eten 

Droge voeding eten maakt je mond natuurlijk droog. Bevochtig daarom al je droge voedingsmiddelen met bijvoorbeeld bouillon, melk of een saus. Je speekselklieren produceren niet genoeg speeksel en door je eten wat vochtiger te maken, zal dit het kauwen en slikken gemakkelijker maken. 

 

  1. Gebruik een luchtbevochtiger 

Gebruik ’s nachts, vooral in de winter, een luchtbevochtiger om de lucht te bevochtigen in je slaapkamer terwijl je slaapt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.