Voedingsadvies bij slokdarmproblemen

Heb jij slokdarmproblemen, zoals een slokdarmontsteking door brandend maagzuur? Een branderig en zuur gevoel in je slokdarm is erg vergelend en kan de slokdarm irriteren. Uiteindelijk kan dit leiden tot een slokdarmontsteking. Oprispingen kunnen veroorzaakt worden door medische problemen, maar wist je dat voeding ook een grote rol speelt? In deze blog op Slokdarm.eu delen we voedingsadvies bij slokdarmproblemen. Zo verminder jij reflux!

 

Wat is reflux?

Reflux is een vervelende aandoening waarbij je last hebt van zure oprispingen van de maag. Er komt maagzuur omhoog wat zorgt voor een brandend gevoel in je slokdarm, achter je borstbeen. Het terugvloeien van zure maaginhoud naar je slokdarm wordt ook wel gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) genoemd. 

 

Om de klachten van brandend maagzuur te verminderen kiezen veel mensen voor het slikken van maagzuurremmers, zoals Rennie. Je kunt ook onze onderstaande tips gebruiken om reflux te voorkomen.

 

Slokdarmproblemen voorkomen

Een passend voedingsadvies bij slokdarmproblemen is natuurlijk erg persoonsgebonden. Ieder lichaam is anders en wat voor de één werkt hoeft niet voor de ander te werken. Houd dus altijd goed bij wat je gegeten en gedronken hebt om meer inzicht te krijgen in producten die reflux veroorzaken. Zo kun je zelf ontdekken op welke producten jouw lichaam slecht reageert. Bekende boosdoeners leggen we hieronder verder uit. 

 

Minder koffie drinken

Koffie is een van de populairste dranken in Nederland. Koffie is gezond, maar kan wel de sluitspier van de slokdarm aantasten. Wanneer deze sluitspier niet meer goed functioneert, wordt de kans groter dat brandend maagzuur terug de slokdarm in vloeit. Een goed advies bij slokdarmproblemen is dus om dit soort producten te vermijden. 

 

Drink minder koffie en ook producten als chocolade, vruchtensappen en koolzuurhoudende frisdranken kun je beter verminderen of vermijden. 

 

Vermijd vette maaltijden

Ook vetrijke maaltijden kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van reflux. Probeer de inname van vetten dus beter te verspreiden over dag, in plaats van een grote vetrijke maaltijd in 1x te nuttigen. 

 

Voedingsadvies bij slokdarmproblemen houdt ook in dat je beter meer lichte maaltijden per dag kunt nemen dan alleen 3 grote maaltijden (ontbijt, lunch en avondeten). Zorg er ook voor dat je altijd goed kauwt om je spijsvertering te ondersteunen. Let bovendien op je vezelinname. Vezels dragen bij aan een goede werking van je darmen, waardoor voedsel beter wordt opgenomen. 

 

Afvallen tegen reflux

Overgewicht is natuurlijk nooit wenselijk, maar vooral bij reflux klachten is obesitas een grote oorzaak. Er komt namelijk meer druk op je maag en slokdarm te staan, waardoor de kans op brandend maagzuur groter wordt. Veel last van oprispingen? Probeer vet te verliezen en gezonder te gaan eten. Je zal merken dat je minder snel last van reflux hebt.

 

Alcohol en roken

In het kader van een gezonde leefstijl raden we ook alcohol en tabak af. Alcohol heeft namelijk ook een belastende werking op de sluitspier van de slokdarm en het kan oprispingen veroorzaken. Vooral witte wijn is hierin een notoire boosdoener. 

 

Roken heeft natuurlijk veel nadelen, waaronder dus een negatief effect op het functioneren van de slokdarm. Teer en nicotine zorgen voor meer irritatie in je slokdarm verergeren de symptomen bij brandend maagzuur. 

 

Heb jij regelmatig last van zure oprispingen? Gebruik het bovenstaande voedingsadvies bij slokdarmproblemen om de klachten te verminderen. Vind jij het lastig om een gezond voedingspatroon samen te stellen? Bij Voeding-en-fitness.nl kun je advies vragen aan een Voedingsadviseur en een gezond voedingsschema laten maken! 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.