Verschillende soorten fysiotherapie

Verschillende soorten fysiotherapie

Fysiotherapie is een vorm van behandelen waarbij er gericht naar een bepaald doel wordt gewerkt om het lichaam zoveel mogelijk zonder pijn en klachten te kunnen gebruiken. Deze manier van behandelen is vaak gericht op de spieren en moet ervoor zorgen dat klachten die door toedoen van aandoeningen, artrose, reuma, rugklachten, blessures of andere oorzaken zijn ontstaan weer verdwijnen of verminderen. Er zijn verschillende soorten specialisaties op het gebied van fysiotherapie. Bij een algemene therapeut kun je terecht voor alle soorten klachten en problemen voor specifieke klachten kun je terecht bij een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Geriatrie

In de geriatrie fysiotherapie vindt je therapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van klachten bij het bewegen bij oudere mensen. Het gaat dan voornamelijk om klachten die zijn ontstaan door toedoen van ouderdom of kwalen die aan ouderdom gelinkt zijn. Een geriatrie fysiotherapeut is ook gespecialiseerd in het behandelden van mensen die klachten hebben door toedoen van een beroerte, de ziekte van Parkinson, dementie of een andere complexe aandoening.

Sport

In de sport vindt je ook fysiotherapeuten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een sport fysiotherapeut niet alleen opgeleid om sporters een massage te geven na een inspanning. In dit vakgebied wordt er voornamelijk gewerkt aan het behandelen van mensen die na een lang ziekbed of een ernstige blessure weer aan het sporten willen gaan. De therapie is er dan op gericht om te voorkomen dat klachten ontstaan door verkeerde bewegingen en om eventuele bestaande klachten te verminderen.

Bekken

Een bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in behandelingen die gericht zijn op klachten die afkomstig zijn uit het gebied rondom het bekken, de lage rug en de buik. De behandeling is dan voornamelijk gericht op de spieren die zich in dit gebied bevinden. Het gaat dan voornamelijk om spieren in de buik, rondom de geslachtsdelen en het darmstelsel.

Arbeid

Tijdens het werk kunnen ook klachten ontstaan door verkeerde bewegingen of bijvoorbeeld door constant dezelfde handelingen uit te voeren. Dit kunnen klachten zijn zoals bijvoorbeeld RSI of andere spierklachten. Een arbeidsfysiotherapeut biedt behandelingen op het gebied van bewegen om deze klachten te verminderen en te voorkomen.

Manuele therapie

Bij de manueel therapeut Amersfoort is de behandeling gericht op het stabieler maken van gewrichten en ervoor zorgen dat deze weer soepel kunnen bewegen. Dit wordt gedaan door manuele technieken waarbij de betreffende gewrichten op een speciale manier gemanipuleerd worden. In sommige gevallen worden de gewrichten dan gekraakt om de bewegingen weer goed te kunnen laten verlopen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.