Hulp en tips voor mantelzorgers

Veel mensen vinden het normaal om voor een hulpbehoevende naaste te zorgen. Dat is prachtig, maar soms kan het ook enorm zwaar zijn. Het is dan ook dat je als mantelzorger ook voor jezelf zorgt en dat je om hulp vraagt wanneer je dit nodig hebt.

 

Je bent mantelzorger als je voor een langere tijd voor iemand in je omgeving zorgt met een fysieke, verstandelijke of psychische beperking. Je doet dit vrijwillig en je werk is dus onbetaald. Zo kun je bijvoorbeeld mantelzorger zijn voor je (schoon)ouders, partner of kind, maar ook voor bijvoorbeeld je buurmeisje. Mantelzorg is vaak niet iets waar je bewust voor kiest, het is iets dat je overkomt als je naaste ziek wordt.

 

Zorg goed voor jezelf

Het verlenen van mantelzorg kan enorm zwaar zijn. Het is veel werk, dat bovenop je dagelijkse leven komt. Daarbij kan het ook mentaal erg zwaar zijn. Je wordt geconfronteerd met de hevigheid van de ziekte van je naaste en ziet dagelijks hoe diegene daarmee worstelt. Het is daarom belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt, zo zorg je ervoor dat je in balans blijft. Hieronder geven we je een aantal tips over hoe je dat doet.

 

Draag de zorg even over

Spreek bijvoorbeeld met een andere naaste af dat jullie beiden een deel van de zorg zullen dragen, of vraag aan iemand of hij of zij een dagje voor je in kan vallen. Zo kun jij een dagje voor jezelf nemen, je batterij even opladen en er de volgende keer weer met goede moed tegenaan. Het is belangrijk dat je jezelf die tijd gunt, anders kom je zelf met (mentale) problemen te zitten.

 

Werk en mantelzorg combineren

Door mantelzorg krijg je er een baan bij. Je moet je werk combineren met de mantelzorg en dat kan enorm lastig en stressvol zijn. Ga daarom in gesprek met je baas en collega’s, leg de situatie uit en vraag om begrip. Vaak is er veel meer mogelijk dan je denkt. Zo kun je misschien dagdelen thuiswerken, of een tijdje wat minder gaan werken.

 

Vraag zorgverlof aan

Zeker wanneer je slechts tijdelijk mantelzorger hoeft te zijn, kan zorgverlof een goed respijt bieden. Met zorgverlof kun je tijdelijk minder, of een tijdje helemaal niet, werken. Je kunt je zo dus vol focussen op jezelf en op de zorg van je naaste. 

 

Zoek hulp

Misschien wordt de zorg op een moment te veel om alleen aan te kunnen, of zijn er dingen waar jij zelf de kennis niet voor hebt. Dan kun je hulp inschakelen van bijvoorbeeld Zorgservice Brabant. Samen spreken jullie een aantal zorgmomenten per dag of in de week af, waarop een professionele zorgverlener de zorg even van je overneemt. Wees niet bang om op zoek te gaan naar hulp en om daarom te vragen. Het kan de kwaliteit van leven, zowel voor jou als voor de hulpbehoevende, alleen maar verhogen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.