Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder kan de oplossing zijn als je te maken hebt met veel kalkaanslag in het water en hiervan verlost wilt worden. Maar hoe gaat zo’n waterontharder te werk?

 

Je kunt een waterontharder vergelijken met een waterzuiveringsinstallatie, maar dan in verkleinde vorm, namelijk in huis. Er wordt van tevoren gekeken waar het water het huis binnenkomt. Op deze plek wordt dan de waterontharder geïnstalleerd. Vaak zie je dat deze plekken in de garage zijn of aanwezige kelder. Door bij het begin van de waterleiding te beginnen, wordt het water goed ontkalkt alvorens het verder wordt verspreid in de woning zelf. In de waterontharder zitten hele kleine harsbolletjes. De harsbolletjes zijn nodig om het calcium- en magnesiumgehalte in het water worden vervangen door het natriumgehalte. Dit proces zorgt ervoor dat het water minder hard wordt en zacht blijft. Hierdoor kan er geen kalkgehalte meer door ontstaan.

Reiniging

Zout kopen voor je waterontharder is nodig om ervoor te zorgen dat het uitwisselen van de ionen voortgezet kan blijven. Het zout zorgt ervoor dat de zogeheten harsbolletjes schoon worden gespoeld. Deze harsbolletjes worden gevoed doordat het het calcium- en magnesiumgehalte opneemt. Om de zoveel tijd moeten de harsbolletjes worden schoongespoeld om zo verstopping te voorkomen. Het toevoegen van zout is een proces dat ook wel regeneratie wordt genoemd. Tijdens het schoonmaken komt er uiteraard geen zout in het uiteindelijke drinkwater. Er moet wel gekeken worden naar de hoeveelheid zout dat gebruikt moet worden. Hoe meer water er binnenshuis wordt verbruikt, hoe meer zout je moet gebruiken om de waterontharder goed te kunnen onderhouden.

Stroom

Waterontharders werken op stroom om ervoor te zorgen dat spoeling van het systeem mogelijk is. Vaak reinigt de ontharder zichzelf na ongeveer zeven dagen. Er zijn wel ontharders die niet werken op stroom.

Types

Er zijn diverse ontharders verkrijgbaar. Hierbij is het goed te kijken naar wat het waterverbruik is, wat je nodig hebt om het apparaat te ontkalken en moet je kijken of het werkt op stroom. Daarnaast is het goed te kijken hoe groot de waterontharder moet zijn in vergelijking tot het huis en of het op stroom werkt en een afvoer nodig heeft. Op basis van al deze elementen kan een goede keuze worden gemaakt. Installatie wordt altijd uitgevoerd door een erkende installateur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.