Het belang van levende microben in jouw darmen

De westerse mens leeft hygiënischer dan ooit tevoren. Op zich is dit een zeer positieve ontwikkeling. Dankzij ons hygiënische leven weten we een hoop ziektes en kwalen buiten de deur te houden. Het heeft ons echter ook een beetje vervreemd van al het leven om ons heen. Bij een bacterie denken we gelijk aan een vies en gevaarlijk organisme dat snel bestreden moet worden.

 

Dit is niet per definitie juist. Er zijn eindeloos veel soorten kleine organismen die essentieel zijn voor onze gezondheid. Verafschuw ze niet, maar omarm ze. Door te leren over de kleine organisme waar we dagelijks mee leven krijgen we meer grip op onze gezondheid. 

Microben in je lichaam

Schrik niet: er leven zo’n honderdduizend miljard microben in jouw lichaam. Samen zijn ze goed voor ongeveer anderhalve kilo aan gewicht. Hoewel dit misschien onprettig klinkt, zijn al deze microben van groot belang voor jouw gezondheid. Deze organisme samen noem je jouw microbioom, en ze leven voornamelijk in je darmstelsel. 

 

Hun primaire functie is dan ook het verteren van voedsel. Ze breken alles wat je eet af zodat je lichaam de nodige voedingsstoffen vanuit je darmen kan opnemen. Je microbioom is dus een onmisbaar onderdeel van je spijsvertering.

Is mijn microbioom gezond?

De functie van je microbioom is belangrijk, en daarom is het belangrijk dat hij in ‘balans’ is. Alleen dan kan hij optimaal presteren. Klachten als buikpijn, diarree en vermoeidheid kunnen mogelijk duiden op een disbalans in je microbioom. Gelukkig kun je zelf een microbioom onderzoek uitvoeren door middel van een test die thuis is af te nemen. De zelftest verstuur je vervolgens naar een laboratorium die jouw persoonlijke microbioom in kaart brengen. Je krijgt een overzicht van verschillende bacteriën en schimmels die leven in jouw darmen, om zo een beeld te krijgen van het microbioom. 

Tips voor gezonde darmen

Helaas weten we nog lang niet alles over de darmen en de functie van het microbioom. Toch zijn er wel een aantal eenvoudige tips om jouw microbioom gezond te houden. Zo voorkom je een disbalans met mogelijke fysieke en mentale problemen tot gevolg. 

 

Probeer in ieder geval het volgende te doen:

  • Eet voldoende vezels (volkorenbrood, groenten en noten)
  • Beweeg regelmatig (actief sporten maar ook een dagelijkse wandeling)
  • Zorg voor voldoende nachtrust (minimaal 7 uur)
  • Drink met maten (het liefst niet meer dan 2 glazen per dag)

 

Door je microbioom in kaart te brengen en een gezonde levensstijl aan te houden is de kans op klachten klein. Je zorgt zo immers goed voor alle kleine organismen in je buik. 

Bron: Wijzijngezond.nl. Hét blog over gezondheid van Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.