Brandend maagzuur

Brandend maagzuur





Brandend maagzuur (ook wel oesofogale reflux of refluxlijden) is een veelvoorkomende klacht, die veroorzaakt wordt door het omhoog stromen van maagzuur. Dit omhoog stromen kan diverse oorzaken hebben, zoals verkeerd (te snel, te veel) eten en of een niet goed werkende slokdarmsluitspier.

Aangezien de slokdarm niet opgewassen is tegen de zuurgraad van het sterke maagzuur (zuurder dan citroensap!), raakt deze geïrriteerd. Deze irritatie veroorzaakt een pijnlijk branderig gevoel achter het borstbeen.

Van herhaaldelijk en/of langdurige irritatie kan de slokdarm op den duur ontstoken raken. Blijft de darm voor een langere duur ontstoken, dan kan zich een zogenaamde Barrett-slokdarm vormen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk de oorzaak van uw brandend maagzuur te achterhalen en tijdig stappen te ondernemen om escalatie te voorkomen.

Oorzaken van brandend maagzuur

Er zijn diverse oorzaken aan te wijzen voor brandend maagzuur. Een aantal daarvan kan herleid worden op een verkeerd leefpatroon.

  • Verslapte slokdarmkringspier: deze spier heeft als taak het maagzuur tegen te houden, maar ook lucht te laten ontsnappen. Als de spier niet sterk genoeg is, kan maagzuur in de slokdarm terecht komen.
  • Overgewicht: een te dikke buik kan de maaginhoud omhoog duwen, waardoor er maagzuur terugstroomt.
  • Middenrifbreuk: bij een middenrifbreuk kan de maag enigszins omhoog gedwongen worden. Hierbij kan maagzuur makkelijker de slokdarm binnendringen.
  • Vet en kruidig eten: deze soorten voedsel zorgen voor een verhoogde aanmaak van maagzuur.
  • Roken: van roken verslapt de kringspier die de maag met de slokdarm verbindt.
  • Eten vlak voor bedtijd: als u gaat liggen terwijl er maagzuur wordt aangemaakt, kan dit gemakkelijker de slokdarm instromen.
  • Strakke kleding: te strakke kleding kan de maag induwen en de inhoud omhoog forceren.




Voorkomen en bestrijden

Wilt u brandend maagzuur voorkomen, dan zijn er een aantal zaken die u kunt proberen. Veel van deze zaken hebben te maken met het aanpassen van (een deel van) uw levenspatroon. Hiervoor is enige discipline vereist, dus pak het stap voor stap aan en spring niet meteen in het diepe:

  • Leg uw kussen iets hoger dan uw voeten. Met name als u nachtelijke problemen heeft, maakt dit het moeilijker voor maagzuur om de slokdarm in te stromen.
  • Eet geen grote porties. Liever vijf keer weinig dan twee keer veel.
  • Werk aan uw overgewicht. Naast maagklachten neemt overgewicht enorm veel risico’s met zich mee.
  • Drink geen zure sapjes. Vermijd sinaasappelsap, omdat het de productie van maagzuur bevordert.
  • Eet niet te pittig. Pittig voedsel zet de maag aan tot produceren van meer maagzuur.
  • Drink voldoende water. Spoel uw eten goed weg met voldoende water.
  • Stop met roken en drink minder. Roken verslapt de slokdarmkringspier, alcohol prikkelt de maag.
  • Eet vezelrijk. Hiermee voorkomt u verstoppingen.

Ter bestrijding van maagzuur kunt u tevens op recept zogenaamde H2-blokkers krijgen. Deze remmen de aanmaak van het maagsap, waardoor de klachten afnemen. Andere medicijnen zijn de zogenaamde antaciden, die de zuurgraad van het maagsap omlaag brengen (pH omhoog).

De sterkste maagsap-remmers zijn de zogenaamde protonpompinhibitors, ofwel PPIs. Medicijnen tegen maagzuur behoren tot de meest voorgeschreven medicijnen in Nederland.

In extreme gevallen waarbij medicijnen niet helpen kan overgegaan worden tot een operatie, waarbij een klein bandje om de slokdarm wordt aangebracht.

Gaat u met uw klachten naar de arts, beschrijf dan nauwkeurig wat uw problemen zijn (brok in de keel-gevoel, eten wil niet zakken, enz…). Eventueel kan de arts u dan voor verder onderzoek doorverwijzen naar een specialist.